Prekių katalogas

Oro kokybės įtaka sveikatai

Oro kokybės įtaka sveikatai

Šiomis dienomis, kai statybos technologijos smarkiai pažengę, tvirtumas ir sandarumas tapo savaime suprantamas ir griežtai apibrėžtas teisiniais reglamentais. Tačiau patalpų oro kokybė vis dar dažnai pamirštama. Kokie pavojai turtui ir sveikatai gręsia oro kokybės rodikliams nukrypus nuo normos.

„Mano namai – mano tvirtovė“ sako senas kaip pasaulis posakis. Tais senais laikais tvirtumas buvo pagrindinis gero būsto kriterijus. Šiomis dienomis, kai statybos technologijos smarkiai pažengę, tvirtumas ir sandarumas tapo savaime suprantamas ir griežtai apibrėžtas teisiniais reglamentais. Tačiau patalpų oro kokybė vis dar dažnai pamirštama. Kokie pavojai turtui ir sveikatai gręsia oro kokybės rodikliams nukrypus nuo normos.
Per didelė drėgmė
Gyvenamųjų patalpų santykinė oro drėgmė turėtų svyruoti 45-60 proc. ribose. Esamą perviršį lengvai pastebėsite ant “verkiančių” langų, nemalonaus kvapo, prastai džiūstančių skalbinių, drėgmės pojūčio patalynėje ir atsiradusio pelėsio. Pastarasis sukelia daugiausiai rūpesčio, kadangi yra sunkiai išnaikinamas, sugadina turtą ir kas blogiausia – itin žalingas jūsų sveikatai. Kaip išvengti per didelės drėgmės? Priklausomai nuo drėgmės pertekliaus priežasčių rinkitės:
• oro sausintuvus, šnekamojoje kalboje dažnai vadinamus drėgmės surinkėjais;
• priverstinio vėdinimo įrenginius – rekuperacines sistemas ar minirekuperatorius;
• jeigu įmanoma, pašalinkite drėgmės kaupimosi priežastis.
Per sausas oras
Jeigu per didelę drėgmę galime paprastai pajausti ar pamatyti, tai per sausą namų orą geriausiai nustatys įvairios orų stotelės, higrometrai, drėgmės matuokliai. Per mažos oro drėgmės sukeliamus padarinius sveikatai paprasta sumaišyti su įvairiomis ligomis:
• nuolatinė sloga, kosulys, galvos skausmas;
• perštinčios, jautrios akys, jautri nosies gleivinė;
• skilinėjančios lūpos, odos sausumas ir niežulys;
• lūžinėjantys nagai ir plaukų galiukai;
Sausame ore, per išsausėjusias, pažeistas gleivines daug lengviau plinta virusai, kas itin aktualu šiuo COVID-19 pandemijos laikotarpiu. Mokslininkai primygtinai prašo palaikyti reikiamą patalpų drėgmę koronos plitimo profilaktikai. Per sausas oras kenkia ir natūralaus medžio baldams, grindims, meno kūriniams ar muzikos instrumentams. Reikiamai drėgmei ore palaikyti rinkitės oro drėkintuvus arba centrinę oro drėkinimo sistemą, montuojamą tiesiai į ortakius.
Užterštas patalpų oras
Savo namuose jaučiam saugūs nuo išorinio pasaulio užterštumo, tačiau ar tikrai namų oras toks nekaltas? Oro kokybės tyrimus atliekantys mokslininkai nustatė, jog tarša nustatoma ne tik patalpose esančiose šalia intensyvių gatvių – taršos šaltinių gausu ir žmogaus gyvenamojoje aplinkoje. Tai įvairūs buityje naudojami valikliai, purškikliai, oro gaivikliai, smilkalai, žvakės. Nereikėtų pamiršti pasyviųjų taršos šaltinių, tokių kaip baldai, interjero ir apdailos medžiagos kasdien į orą paskleidžiantys gausybę lakiųjų organinių junginių, pvz formaldehidas kuris yra pirmos klasės kancerogenas.
Kita oro taršos klasė – alergenai. Tai namų dulkės, žiedadulkės, pelėsio sporos, gyvūnų pleiskanos ir kt. Nuolatinė jų koncentracija įkvepiame ore sujautrina organizmą ir iššaukia alergijas. Kaip išlaikyti švarų patalpų orą?
• Namų įrengimui, remontui, apstatymui rinkitės saugias sertifikuotas medžiagas;
• Nuolatos ir teisingai vėdinkite namus. Geriausiai tam tiks mechaninio vėdinimo sistemos – rekuperatoriai ir minirekuperatoriai;
• Stebėkite kokybę orų stotelėmis ir naudokite oro valytuvus.

Šiuolaikiniai namai reikalauja šiuolaikinių sprendimų, stebėsenos ir priemonių, tam, kad užtikrinti ne tik jaukų, bet ir sveikatai saugų gyvenimą. Parinkti reikiamus sprendimus Jums padės Rubisolio specialistai, turintys ilgametę patirtį patalpų mikroklimato srityje.
 

  • Prenumeruokite naujienlaiškį

    Prenumeruokite naujienlaiškį

     

    Prenumeruoti